IT juhtimine ja riskihaldus 3.11-10.11

IT juht peab mõistma äri ja olulisemaid äriprotsessi, kuid ka jälgib, et tema alluvad on rahul. IT juhti tulemust saab hinnata tema otsene juht (või tema ise, kui tegemist ongi tema ettevõttega), kui tegemist on suure ettevõttega, siis on konkreetsed näitajad, nagu aktsiate hind, kasutajate tagasiside jms. Juhtimisstiili ja kvaliteeti aga saavad hinnata alluvad, kes igapäevaselt temaga koos töötavad.

Kui rääkida suurtest tegajatest ja tuntumatest IT-juhtidest, ainuke koht, kus saab teada, milline juht ta on, on ajalehest, võib olla eluloo kirjeldusest ja blogist (kui muidugi ei tea kedagi, kes on selle juhi otsene alluv). Kas see, millest ajalehed kijrutavad on tõsi või mitte, seda raske öelda. Samas selge on see, et kui oled halb juht, siis tõenäoliselt oma projektiga ka kaugele ei jõua.

Kui rääkida suurtest tegijatest tahaks näitena tuua Mark Zuckerbergi, Facebooki asutajat. Mitmes artiiklis, (nt. CNBCLifehack) oli toodud strateegilised otsused ja tema isiklikud omadused, mille pärast töötajad väärtustavad teda. Minu meelest eriti olulised punktid, mis räägivad tema juhtimisstiilist on ja milline juht ta on, on järgmised:
- pidev kommunikatsioon ja kättesaadavus
- ta on kaasatud tegevusse
- omab kindlat visiooni
Mark Zuckerberki võib kindlasti pidada ettevõtte arengumootoriks ja juhiks(leader), tal on kindel eesmärk ja nägemus, kuhu ettevõtte peab jõudma. Tema menoriks oli Steve Jobs, mis kindlasti andis suurt mõju tema juhtimisstiilile.

Eesti tuntumatest IT-juhtidest võib nätena tuua sellist isikut nagu Taavi Kotka, kes on töötanud Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi side ja riigi infosüsteemide asekantslerina, tarkvaraarendusettevõtte Nortal (siis Webmedia) juhatuse esimehena ning Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu presidendina. 
Artiklis Webmedia kohta, Taavi räägib sellest, et kõike oluline juhtimises on see, et oma meeskonda peab armastama. Oli räägitud palju sellest, et ettevõttes peab looma vastava kliima, mis sobiks töötajatele, kuid ei takistaks edasiarengut.  Ettevõttel peab olema kindel eesmärk ning juht peab uskuma sellesse, mida ta teeb. Töötajasõbralik kliima aga hõlmab endas austust ja ausust, usaldust. Võib järeldada,  et Taavi on valinud toetava juhtimisstiili.

IT-ettevõtet ei saagi edukalt juhtida "totalitaarses režiimis", kus juht räägib, teised kuulavad ja kunagi ei vaidle. Niimoodi ei ole arengut. Teiseks, IT-ettevõtet ei saagi juhtida inimene, kes ise ei tea asjast midagi. IT-juht annab meeskonnale eeskuju, püstitab eesmärke, oskab suunata ning vajadusel toetada, kuid ka anda piisavalt vabadust ja kindlust, et iga töötaja arvamus ja panus oleks oluline.

Comments

Popular posts from this blog

Kasutatavus 24.11 - 01.12

Kuidas saada häkkeriks (Hacker-HOWTO) 10.11-17.11