Inimestega manipuleerimine uue meedia abil 22.09-29.09

Interneti arendusega on ilmunud palju võimalusi info saamiseks: online kirjandus, teaduslikud publikatsioonid, artiklid, uuringud ja palju muud. Informatsiooni on palju, kuid allikad ei ole alati usaldusväärsed. Tahaks uskuda, et enamus teab, et internetis olevat infot tasub kontrollida ja "filtreerida". Samas, kui tegemist on usaldusväärsema portaali artikliga, olgu see on BBC või kohalik uudiste portaal, siis selle vastu on tavaliselt rohkem usaldust "Suur tegija ei hakka kontrollimata infot levitama".

Sellest algabki inimestega manipuleerimine. Näiteks, täna tuleb artikkel, et peaks liha söömisest loobuma, sest see on tervisele kahjulik ja võib esile kutsuda vähki. Kohe järgmine päev tuleb aga järgmine artikkel, et vegaanidel on vitamiinide puudus, mis viib tõsiste haigusteni. 
Mõlemad artiklid muidugi sisaldavad palju argumente, viiteid uuringutele ja arstide arvamusi, mis jätabki nendest usaldusväärsema mulje. Jääb küsimus, mis on nende artiklite eesmärk. Kas oli tõesti tehtud kaks erinevat uuringut või lihtsalt vegaani tootete müük ei lähe nii hästi.

Selliseid näiteid on palju, inimesi suunatakse ostma või mitte ostma konkreetseid tooteid, a la "teflonpannid võivad  vähki esile kutsuda, alternatiiv oleks graniitkattega pann", tekitada usaldamatust konkreetsele organisatsiooni või riigistruktuuri vastu (nt. politsei, terviseinstituudile) jne.

Viimaste aastate jooksul on ilmunud terve rida publikatsioone ja artikleid laste vaktsineerimise võimalikkest tagajärjetest: invaliidsus või surm. Vaatamata sellele, et need on pigem üksikud näited, see tekitab paanikat ja vaktsineerimisest loobujate arv maailmas suureneb. 

Media on alati mõjutanud inimeste käitumist, kuid elektroonilise media arenguga see muutus massiliseks. Nüüd on võimalik levitada informatsiooni ülemaailma mõne minutiga. Ühed kasutavad seda ärilisteks eesmärkideks, teistel on aga globaalsemad ja lausa hirmutavad plaanid.

Comments

Popular posts from this blog

Kasutatavus 24.11 - 01.12

Kuidas saada häkkeriks (Hacker-HOWTO) 10.11-17.11

IT juhtimine ja riskihaldus 3.11-10.11