Kolm luhtunud IT-projekti

Iga eduka ja mitte-eduka projekti taga on tavaliselt terve rida põhjusi, mis viisid ühele või teisele tulemusele. Kui me räägime IT-lahendustest, mis on suunatud tava inimestele, siis siin võib juhtuda, et lahendus on kvaliteetse koodiga, innovaatilise funktsionaalsusega ning saab kõige kõrgema heakskiitu IT-ala spetsialistidelt, kuid tava tarbijalt ei saa. Siin on mõned näited projektidest, kus loojad ennustasid suurt tulevikku, kuid need on lausa luhtunud.

Windows Vista
Oli lastud müüki 2007. aastal ning oleks pidanud alustama uut aega personaalse arvuti kasutamisel, seda on ka öelnud Bill Gates Windows Vista presentatsioonil ning tundub, et ta siiralt uskus sellesse, mitte lihtsalt ütles reklaami mõttes. 
Vista laadimisaeg pidi olema kiirem, võrreldes teiste operatsioonisüsteemidega, turvameetmed olid kõvasti täiustatud, lisatud krüpteerimisfunktsioon, vanema kontrol, ning ilmus terve rida uusi funktsioone multimeedias.
Reaalsus oli aga see, et Vista nõudis palju rohkem ressursse ja võrreldes XP-ga sellel olid ka kõrgemad süsteeminõuded. See oli aeglasem paljude taustaprotsesside pärast. Vista oli kritiseeritud ka kasutaja vabaduse piiramise eest. Lõppkokkuvõttes, ei sobinud see operatsioonisüsteem tarbijale ja Microsoft lõpetas uuenduste pakkumise aprillil 2017.

Google Wave
Ambitsioonikas Google projekt, mis pidi ühendama endas kiire sõnumite jagamise, e-posti, failide online töötlemise, chati, wiki, veb-foorumi. Oli avatud registreemiseks 2010. aastal, kuid 2012. aastal oli see teenus juba suletud. Põhjus on see, et tarbija ei leidnud sellele kasutust.
Google Wave oli liiga keeruline (2010 a. kirjutas Gina Trapani 195 lk. raamatut "The complete guide to Google Wave"). See ei töötanud korralikult teiste Google projektidega (nt.Chrome). Tõenäoliselt, oli see ka mitteajakohane, turul oli juba Facebook, IM ning isegi tava e-posti teenust oli lihtsam kasutada, kui Google Wave.

Amazon Fire Phone

See on 3D-liidesega nutitelefon, mis oli mõeldud "shopamiseks". Telefonis on uhke objektide tunnustamise funktsioon, 4 esikaamerat, mis jälgivad kasutaja pea asendit, ning vastavalt asendile muudetakse pildi vaatenurk ekraanil. Amazon lasis Fire Phone müüki 2014. aastal ning vähem kui pooleaastaga on seadme hind kukkunud 649 dollarist 99 sendini. Amazoni enda Androidi versioon oli kasutajale arusaamatu ja väga piiratud võimalustega, telefon oli mitte kõige parimate tehniliste andmetega ja päris nõrga akuga. Seade oli müügist ära võetud septembris 2015.

Mida innovaatilisem on asi, seda keerulisem on seda müüa. Eriti, kui tarbija, peab midagi oma elus muutma, et hakkata seda kasutama. Inimesed on ratsionaalsed ja neile on keeruline oma mugavustsoonist välja minna, tihti ei ole nad isegi valmis midagi uut proovima. Viga sageli algab siis, kui loodetakse inimeste emotsionaalsuse peale, nt. et hakkab kasutama, sest on äge graafika või moodne design.

Comments

Popular posts from this blog

Kasutatavus 24.11 - 01.12

Kuidas saada häkkeriks (Hacker-HOWTO) 10.11-17.11

IT juhtimine ja riskihaldus 3.11-10.11