IT proff Eestis aastal 2017 27.10 - 3.11

Kui rääkida professionaalsusest üldiselt, siis jään arvamusele, et see puudutab ainult erialasi teadmisi ja oskusi, mitte isiklikke omadusi (muidugi, kui mitte rääkida just sellistest erialadest, nagu psühholoog, õpetaja, jne.)
Professionaal on oma valdkonna spetsialist, kes omab erialaseid teoreeritilisi teadmisi ning oskab neid praktikas rakendada. Saab kiiresti keerulisemaid olukordi lahendada. Tegeleb pidevalt professionaalse arenguga ja on kursis kaasaegse informatsiooniga/meetmetega.

Usun, et see kõik sobib ka IT-inimese jaoks. Keelte oskus, suhtlemisoskus, positiivne elusuhtumine ja kõik muud "boonused", mida me hea meelega oma CV-sse kirjutame, tõenäoliselt aitavad kiiremini tööd leida ja uues töökohas kiiremini sisse elada.

Kas saab nimetada profiks programmerijat, kellele ei meeldi üldse inimestega suhelda ning ta ei oska seda teha, kuid programmeerib nagu jumal? Raudselt võib. Teine küsimus on, kas kõik saavad endale sellist luksust lubada, et ttegeleda ainult sellega mis meeldib. Kindlasti mitte. Pigem ainult need, kellel on unikaalsed teadmised, kes oskab midagi palju paremini kui teised spetsialistid samal alal. See kes on parim parimatest. Selliseid spetsialiste on väga-väga vähe. 

Kui inimene ei ole tipp-spetsialist, vaid on lihtsalt hea spetsialist, siis selleks et turul edukas olla, peab tal olema midagi rohkem, kui ainult erialased teadmised. Siin tulevad kasuks: keelte teadmine, hea suhtlemisoskus, oskus teisi juhendada ja õpetada. Väga võimalik, et selliste omadustega saab ta palju kaugemale, kui see kes programmeerib nagu jumal, kuid on valmis ainult seda tegema. 

Ettevõttele on alati soodsam võtta tööle inimest, kes saab nii kliendiga suhelda, kuid ka programeerida, mitte eraldi analüütikut ja programmeerijat. Tegelikult päris palju ettevõtteid on nõus ohverdama kiiruse ja isegi kvaliteedi majanduslikes huvides.

Ma arvan, et tegelikult ei olegi võimalik anda üldist kirjeldust IT profile, saab kirjeldada, kes tõenäoliselt oleks tööturul edukam, kui teised, kuid ka see on üsna teoreetiline. Kuid on üks omadus, mis minu meelest kindlasti peab olema igal IT profil - tõeline huvi oma eriala vastu, huvi areneda ja valmisolek õppimiseks. Kuna infotehnoloogia valdkond areneb väga kiiresti ja pidevalt, siis muudmoodi ei saagi IT-profiks jääda.





Comments

Popular posts from this blog

Kasutatavus 24.11 - 01.12

Kuidas saada häkkeriks (Hacker-HOWTO) 10.11-17.11

IT juhtimine ja riskihaldus 3.11-10.11